donderdag 7 juni 2007

Druk Yul: 10 dagen in het Land van de Donderende Draak!















Onze vuurdoop in een incredibly chaotisch India hebben we zonder noemenswaardige kleerscheuren overleefd. India was voor ons een explosie van kleur, mmh ook geur, weelderig groen en extra weelderig veel Indiers! Na de gebakjes-snoeppartijen in Iran zijn we nog geen gram afgevallen, want overal in India geurt het naar heerlijk eten (en niet zo pikant als verwacht), dus smullen maar.

Maar na een paar weken vrolijk wriemelen tussen de meewriemelende Indiers waren we toch een beetje uitgewriemeld... Gelukkig vonden we in Jaigon een poort, een beetje zoals de spiegel van Alice in Wonderland!...Add Image Aan de ene kant bruisend, kleurrijk, druk maar ook vuil India, aan de andere kant een ander universum. Eens die poort door is het weinige verkeer rustig en claxonloos, de straten netjes, de huizen stevig en de mensen sereen (zie foto). Die wonderpoort is de poort naar 't land van de Donderende Draak, Druk Yul voor de vrienden, ofte ook Bhutan genoemd voor mensen van ons universum.Tien dagen verwennerij in dit goed-verstopte paradijsje was als het drinken van helder fris water na een lange, inspannende tocht (bhurps:-)



Bhutan... te veel om op te noemen... kom zelf eens kijken :-)
Natuur met een hoofdletter: vogels, bergen, zowat alle mogelijke klimaatzones, bloemen, apen, etc., etc. Ideaal om te trekken. Cultuur met een hoofdletter: Dzongs, te indrukwekkend - wacht op de foto's, monniken in typische rode gewaden, godsdienstbeleving bij alle lagen van de bevolking in hun dagelijks leven (draaien aan een wieleke, wapperen met een vlaggeske, tingting, en ons karma is weer blij). Allez nee, serieus, het geloof is absoluut intrigerend en overal heel fel aanwezig.. Zeg nooit zo maar "den Bhudda"! Er zijn er tientallen en de vele reincarnaties maken het niet bepaald gemakkelijker. Geweldig geslaagde mix van traditioneel en modern leven; alleen het positieve van het moderne is geimplementeerd in de maatschappij. Traditioneel boogschieten kan op hetzelfde veld als de breakdance-les; traditioneel geklede jongeren met iPod en basketbalschoenen; de inkomsten van milieuvriendelijke waterkrachtcentrales ondersteunen gratis onderwijs, medische zorg en goedkope, oerdegelijke huisvesting.

De mensen zelf zijn verrassend breeddenkend en vrijgevochten, sereen, vriendelijk en een beetje verlegen. Kortom, wij hadden het gevoel dat de mensen in Bhutan ontspannen en tevreden leven met een redelijk hoge welstand. Ze houden ook duidelijk van hun land (en wij ook:-)
Het is dan ook niet verrassend dat de Bhutanezen geen goesting hebben om in 2008 te stemmen voor een democratisch Bhutan. Ze willen hun verlichte koning niet kwijt, en we snappen waarom (later meer info op onze website... hopelijk voor 2008:-)



Tien dagen was te kort om al afscheid te nemen van de goemba's, de boempa's, de dharma's, de lama's, de Bhudda's, de karma's en den afwas ;-}
We hebben veel te vertellen over Bhutan, dit is een smaakmakertje.
Als we nog eens heel veel tijd hebben, updaten we dit ding nog eens!


Via een ommetje Hong Kong, zitten we gezapig slappe koffie te slurpen aan een tropische rivier in Borneo. We trappelen al om deze regio te verkennen, dus over een paar weken meer verhalen!