donderdag 7 juni 2007

Bolivia

Na het bezichtigen van de kersverse meteoorkrater in Peru, steken we de grens met Bolivië over in Desaguadero. Oepsie zeg, de Boliviaanse kant van het Titicacameer ziet er veel knapper uit! Na een paar uurtjes bussen verwelkomt La Paz ons met veel volk, gezellige drukte, vrouwen met bolhoedjes, steile straatjes waarvan ge naar adem gaat happen en lekkere salteñas!
Op 8 november wonen we ons eerste ´fiesta´ bij in Bolivië, la fiesta de las ñititas.
Gekke bende hier, die Bolivianen! Elke zichzelf respecterende familie komt naar het kerkhof afzakken om de mis bij te wonen. Per familie draagt een uitverkorene een kartonnen doos, plastiekzak of voor de meer begunstigden een houten of glazen kastje met een mensenschedel in... De schedels representeren overleden familieleden en worden geacht geluk te brengen voor de familie, mits voldoende aandacht aan hen geschonken wordt. De schedels worden gewijd in de viering en worden door iedereen aanwezig flink in de watten gelegd; bloemblaadjes worden kwistig gestrooid, de schedels krijgen handenvol coco-blaadjes, koekjes, broodjes, bloemenkransen over zich heen. Sommige schedels worden vereerd met een fleurig hoedje, een nieuwe zonnebril of ze krijgen een stel sigaretten tussen de tanden. Tja ;-)!
Ondertussen heerst er op het kerkhof een vrolijke stemming van een braderij, speelt de fanfare vol overtuiging tot de schedels en paffen de vrouwen rinkenavaan sigaretten, samen met hun schedels;-). ´t Is een aparte bedoening!
Vermits wij ook kaarskes en broodjes in ons pollen geduwd kregen, die we dan met ´t nodige respect aan een paar schedels hebben uitgedeeld, denken we de ´t komende jaartje ons geluk verzekerd te hebben ;-)!















De muziekinstrumenten zijn hier ook nogal ´loco´! Wat te denken van een gordeldier-ratelaar of een schildpad-gitaar... Oefoef! We zijn benieuwd wat we hier nog allemaal tegen gaan komen !