donderdag 7 juni 2007

India: Kolkata, Darjeeling, Delhi en Agra

Een paar weken India!











Kolkata was onze lievelingsstad die we aandeden in India.
Absoluut een tropische kas, precies zoals in de Plantentuin van Meise. Zelfs die typische kassengeur was permanent aanwezig. Heet, heet en veel zweet. Flink plakkerig hebben we heel de stad rondgesjeesd, een ontdekking van veel bloemen, verwilderde koloniale gebouwen en een heel gezellige drukte. Overal Indiers :-). En drukke Indiers! Bolhoedtaxi's uit de jaren stillekes, bloemenkransen, vrolijke veelarmige olifanten en een groot plein om te ravotten, te spelen, te picknicken, paard te rijden, u te wassen in de stadsvijver etc. De armoede die we verwacht hadden was gelukkig niet zo frappant aanwezig (we kwamen deze echter wel tegen in Delhi...), de mensen werken zich uit de naad in alle mogelijke jobs: verkopen eender wat, koken eender wat en sleuren eender wat achter zich aan.
De stad zucht en zweet in een gemoedelijke sfeer, samen met z'n slordige 14 miljoen inwoners, de vele straatvarkens, ratjes en slome koeien (je zou van minder sloom worden). We voelen ons er totaal op ons gemak!


Grellig verschieten is het om na een treinrit wakker te worden in de buurt van Darjeeling! Weg zweet, dat wel, maar haal het kippevlees maar boven... Koud, overladen met brommende Indiers op vakantie-met-muts-en-wanten, en naar 't schijnt een heel mooi zicht... Al kon geen toerist dat echt beamen want er lijkt wel een eeuwige mist te hangen :-). In ieder geval hebben ze er veel thee, en een hmm, soort 8-baan. De weg op en af de bergen is lichtjes speciaal te noemen, en met chauffeurs die minder bedreven zijn dan in Iran, was het best 'exciting'. De batterij van de bus ontploft net niet (maar we maken toch een indrukwekkend rappe evacuatie van de bus mee, naar Indische maatstaven), en de vervangbus rijdt net niet in de afgrond. Mmh, misschien morgen meer succes... Op terugrit zien we een koppel bussen balanceren met twee wielen boven de afgrond (nu weten we waar Willy Vandersteen die tekeningenskes vandaan heeft) en we zijn na een zestal uur dra content om terug in de vlakte te staan!

Delhi is groot, arm en kan ons niet zo boeien. De studenten zijn er heel vriendelijk en het oude stadsgedeelte is knap met zijn tempels en fort. De straten zijn gelukkig gevuld met wriemelende massa's Indiers om de drive erin te houden!
In tegenstelling tot Kolkata wordt er veel gebedeld en zit er niet zo'n gezellige werk-drukte in de stad.
Al vergeten we Delhi nooit meer omdat ze de meest fantastische travestiet ooit herbergt (Indier met oranje haar, op hoge hakken, in witte kleren met een kanjer van een sjakosj)!

En wie komt er in de buurt van de Taj Mahal zonder een keertje gaan te kussen onder de marmeren bogen? Wij alvast niet! Het stof van Agra is best te versmaden eens je het mausoleum in 't vizier krijgt, 't is inderdaad knap! Weer kippevlees, en nu niet van de kou.
Agra heeft best wat verrassingen in petto, zoals de meneer met als vervoermiddel een olifant, een rivier waarin alles-letterlijk alles-ineens wordt gedaan: buffels verpozen er naast madammen die de was doen, de lijkstoet verbrandt de dooien terwijl iemand een douchke neemt, de riolen broebelen ondertussen lustig hun inhoud tussen al deze activiteiten door...
We besluiten zelf onze was te doen, dan nog liever in de gortige pompbak van ons hostel:-)!

India is zeker apart en 't is absoluut niet te verwarren met een ander land :-)! Het eten was trouwens altijd erg lekker en niksniet overdreven pikant -ondanks al de horrorverhalen die we erover gehoord hadden. Van restaurant tot stalleke: smullen geblazen! Twee constantes: overal Indiers (tip: 's nachts onder nachtkastje checken voor Indiers:-) en overal rooie betelnut-rochels ("Ghhrraaggh" = teken om je uit de voeten te maken want er volgt onverbiddelijk een "splatsh" op :-). We hebben enorm genoten van de Hindu-tempels: vooral pastelkleurige koebeesten (waarschijnlijk gefabriceerd door Fischer Price) en kop-afbijtende grellige vrouwmensen (meer de SM-Fischer Price versie dan toch...:-)
Vrolijk lachende 10-armige, dikbuikige olifantengoden fleuren de boel nog meer op! Disneyland verbleekt erbij :-).
Voor wie graag eens een maandje weg is van de Belgische rust en de drukte wil opzoeken: India is een absolute aanrader :-)! De eerste dagen waren we overrompeld, dan verward, maar uiteindelijk genoten we ervan: ewel, dat is nu India!!